Codul International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern

08 mart. 2015
Mihaela Drilea
niciun comentariu

Codul …… acest cod minunat

 

Codul International al Substituentilor de Lapte Matern

 

http://www.who.int/nutrition/publications/code_english.pdf

 

Am incercat, poate prea mult timp, sa-mi tin gura referitor la cat de mult sunt incalcate drepturile copiilor, nou-nascutilor la lapte matern…..exista o mentalitate generala ca : femeile nu au lapte, ca femeile nu au lapte bun, ca diferenta dintre laptele matern si laptele praf este zero, ca bebelusii care primesc lapte praf cresc mai bine, dorm mai mult, nu fac alergii sau tot felul de alte afectiuni, ca este mai sigur sa nu alaptezi deoarece asa poti sa manaci orice si sa sa bei orice, ca se lasa sanii daca alaptezi, ca nu o sa mai renunte la san daca alaptezi prea mult, ca o sa fie afectat daca este baiat si alaptezi peste 2 ani, ca mama se simte folosita (urasc expresia dar este cel mai des intalnita….ca o vacuta), ca nu o sa mai manance nimic daca este alaptat, ca o sa faca anemie, ……si multe altele, chiar va rog sa completati lista.

Oameni buni, hai sa ne trezim, hai sa ne dam seama ca nimic, NIMIC, nu este mai valoros din punct de vedere calitativ precum laptele matern!

Ma doare sufletul cand vad mame care sufera cand ofera biberon copilului si spun ca din pacate laptele lor nu a fost destul de bun si ca bebe nu crestea suficient, acela fiind motivul pentru care au fost indrumate sa ofere supliment. Oare de ce nu sunt indrumate catre un specialist in lactatie si alaptare? Oare de ce nu sunt indrumate sa urmeze un tratament naturist pentru cesterea lactatiei? Sunt atat de multe feluri in care poti ajuta o mama sa-si creasca productia de lapte, dar stai putin….nimeni nu ofera comisioane pentru laptele matern…. Nu avem protectie! Nici femeile gravide, nici proaspetele mame, nici nou-nascutii! Singurul mod in care ne putem adapta la o societate de consum este, dupa parerea mea, sa fim cat mai corect, onest si bine informate. Stiati oare ca inclusiv o femeie care nu a nascut poate alapta, se pot alapta bebelusii infiati, se poate relacta…..?

Asadar, dragele mele, laptele matern este de neinlocuit, nu poate fi duplicat, nu exista formule de lapte praf nici macar apropiate compozitiei laptelui matern si este GRATUIT, trebuie doar sa puneti bebelusul la san, cat de des doreste.

Daca sunteti interesate sa continuam discutia va asteptam la Centrul Cultural Reduta, pe data de 21 martie, de la ora 10. Alaturi de mine vor fi Cristela Georgescu, Irina Thiery si Ditta Depner.

In continuare am postat o serie din articolele care trateaza acelasi subiect.

la finalul acestui articol va atasez regulamentul nestle, daca aveti cunostinta de cazuri in care este incalcat chiar acest regulament, impus de cod, va astept comentariile.

Spor la citit!

 

Oare o fi alaptarea pe cale de disparitie??? Oare chiar totul se invarte in jurul banilor???Codul de marketing al substituentilor de lapte matern este in continuare incalcat!  Nestle si Danone, adica tocmai cei ce ocupa locul intai si respectiv secund in randul distribuitorilor mondiali de lapte pentru copii, s-au prezentat ca fiind cei mai mari ignoranti, relateaza IBFAN (International Baby Food Action Network este o coalitie internationala, formata din 150 de grupuri din intreaga lume, care, sprijinind initiativele OMS si UNICEF, a contribuit la realizarea un puternic cod de marketing privind alimentele pentru copii si care vegheaza asupra acestor produse sa nu aiba un impact negativ asupra sanatatii copiilor, promoveaza si protejeaza alimentatia la san si interzice utilizarea judicioasa a „substituentilor de lapte matern”. De fapt, 11 mari companii, lideri mondiali, au fost acuzate de violarea codului, prin faptul ca induc in eroare mamele, facandu-le sa creada ca formulele de lapte praf pot imbunatatii dezvoltarea fizica si cognitiva a copilului. „Aceste companii intra in competitie cu alaptarea, deci daca rata alaptarii creste, vanzarile lor scad”, spune Brady, reprezentantul britanic al IBFAN. Acuzatiile au fost facute cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la adoptarea Codului.http://www.consultant-lactatie.ro/stiri-1/

 

Reprezentanţa UNICEF România a organizat miercuri, 8 decembrie 2010, la Casa Naţiunilor Unite, prima întâlnire consultativă pentru proiectul legislativ de integrare a Codului Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern (elaborat de Orgnizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF) în legislaţia românească.

Întâlnirea s-a concentrat pe problematica alăptării în România şi necesitatea adoptării unei legislaţii naţionale care să onoreze angajamentele internaţionale ale României. Participanții la întâlnire au fost reprezentanți ai comisiilor de specialitate din Parlament, instituții de sănătate publică, Ministerul Sănătății, Secretariatul General al Guvernului, societatea civilă, organismele de reglementare a publicităţii și mass media.

Scopul întâlnirii a fost demararea unei serii de consultări care să ducă în final la adoptarea Legii privind marketingul substituenţilor de lapte matern. La aceste consultări vor participa factorii de decizie, industria substituenţilor de lapte matern şi organismele de reglementare a publicităţii.

La finalul întălnirii, am considerat că primul pas a fost făcut cu succes având acordul participanților asupra adoptării unei astfel de legi. Ne pregătim pentru următorul pas, alegerea unei variante optime de promovare a proiectului legislativ.

Legea privind marketingul substituenţilor de lapte matern reglementează modul în care aceste produse pot fi plasate în piaţă pentru a evita înlocuirea laptelui matern cu substituenţi (acolo unde nu se impune). Substituirea laptelui matern are consecinţe de sănătate de la uşoare la grave atât pe termen scurt cât şi pe termen lung (uneori chiar deces). UNICEF şi OMS promovează alăptarea ca un drept al copilului, înscris în Convenţia cu privire la drepturile copilului la art 24.

Prezentă la întâlnire în calitate de europarlamentar, Daciana Sîrbu a subliniat că “România trebuia să adopte această lege încă din 2007 când a intrat în Uniunea Europeană respectând directivele europene în vigoare (n.r.Directiva 2006/141/CE a Comisiei Europene privind formulele de început și formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari respectiv ale preparatelor pentru copii de vârstă mică și Directiva 1999/21/CE, directiva speciala care “stabilește cerințele de compoziție și de etichetare pentru formulele de început și formulele de continuare destinate sugarilor în bună stare de sănătate din Comunitate si care permite statelor membre să pună în aplicare principiile și obiectivele Codului Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte Matern, care se referă la comercializarea, informarea și responsabilitățile autorităților sanitare).”

“Fiecare picătură de lapte matern contează. Contează, în primul rând, pentru viaţa copiiilor şi a mamelor, dar şi pentru întreaga societate, care trebuie să suporte costuri suplimentare. Adoptarea Codului Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern în 1982 de către România înseamnă asumarea transpunerii acestui Cod în legislaţia naţională. Ne dorim ca prin această Lege să contribuim la crearea unui mediu care să protejeze, promoveze şi să susţină alăptarea prin îndepărtarea presiunii comerciale asupra mamelor atunci când decid modul în care îşi vor hrăni copiii şi îndepărtarea presiunii asupra cadrelor medicale în a recomanda o anumită marcă de substituent de lapte matern. Scopul final este de a ocroti alăptarea astfel încât tot mai mulţi copii să beneficieze de laptele matern.”, afirmă Edmond McLoughney – Reprezentant UNICEF Romania.

Dr. Dan Enescu, directorul Spitalului “G.Alexandrescu”, a readus în atenție șansa la viață pe care laptele matern le-a oferit-o celor 5 supraviețuitori ai încidentului de la maternitatea Giulesti.

http://www.unicef.ro/media/unicef-romania-a-facut-inca-un-pas-pentru-a-reglementa-marketingul-substituentilor-de-lapte-matern/

 

 

95 de copii ar putea fi salvaţi în fiecare oră, dacă ar fi alăptaţi imediat după naştere

Bucuresti, 18 februarie. 95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră în întreaga lume – 830.000 de bebeluşi pe an – dacă proaspetele mămici ar alăpta imediat după naştere, arată un studiu efectuat de Salvaţi Copiii International.

Raportul “Supermâncare pentru bebeluşi” (“Superfood for babies”) arată că, dacă bebeluşii ar primi colostru – primul lapte matern, în prima oră de viaţă, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar şansele de supravieţuire s-ar tripla.

Mai mult, dacă mamele ar continua alăptarea în următoarele 6 luni, ar fi cu până la 15 ori mai puţin probabil ca un copil dintr-o ţară în curs de dezvoltare să moară din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.

Salvaţi Copiii consideră că progresul enorm făcut deja în reducerea mortalităţii infantile ar putea fi accelerat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze.

Din păcate, există piedici majore în promovarea acestor beneficii:

 • Lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare în privinţa alăptării. În unele locuri din lume, in loc de salvatorul colostru, copiii sunt hrăniţi cu unt de shea, cafea sau cenuşă în prima oră de viaţă.
 • Lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor în ţările în curs de dezvoltare
 • Lipsa unei legislaţii care să protejeze mama. Pentru femei devine astfel o adevărată provocare să alăpteze şi să se întoarcă la muncă
 • Practicile de marketing ale unor companii care produc substituenţi de lapte matern, ce pot avea ca efect impresia greşită că laptele praf este cea mai bună alimentaţie pentru copii

 

Studiul “Superalimente pentru bebeluşi” subliniază practicile de marketing chestionabile ale unor companii producătoare de subtituenţi ai laptelui matern. Deşi există din 1981 un Cod internaţional adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru practicile de marketing aplicate în cazul substituenţilor laptelui matern, acest cod este încălcat adesea. În estul Asiei şi Pacific, numărul mamelor care alăptează a scăzut de la 45% în 2006 la 29% în 2012. În Pakistan, 20% din asistenţii sociali au primit materiale promoţionale de la reprezentanţii companiilor producătoare de substituenţi de lapte matern. În China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistenţii sociali sau au fost contactate direct de producători.

În 2010, în România a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern (PL-x nr. 734/2011). Proiectul de lege este înregistrat la Camera Deputaților (cameră decizională) încă din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sănătate și familie şi Comisiei pentru industrii și servicii.

Salvaţi Copiii România a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptării proiectului de lege.

“Am trimis o scrisoare către preşedinţii celor două comisii, doamnei Rodica Nassar – Președintele Comisiei pentru sănătate și familie și domnului Iulian Iancu – Președintele Comisiei pentru industrii și servicii, în care am arătat că este vitală adoptarea acestui proiect de lege. Vorbim despre înlesnirea alinierii la standardele internaționale, dar și despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensă pe tema drepturilor consumatorilor, în general, și despre drepturile mamei și copilului, în special. România trebuie să fie parte în dezbaterea pentru instituirea unei legislații adecvate și eficiente în domeniul reglementării marketingului pentru substituenţii de lapte matern”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv “Salvaţi Copiii România”.

În România, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în 2011, 15% din copiii născuţi în Spitale Prietene ale Copiilor, au fost alăptaţi în prima jumătate de oră de viaţă, de 3 ori mai mulţi comparativ cu nou-născuţii din alte maternităţi. Rata copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă a fost de 20,4%. Alăptarea predominantă este cea mai frecventă formă de hrănire a copiilor cu vârsta până la 6 luni.

Cu o instruire adecvată, această practică s-ar putea “transforma” în alăptare exclusivă. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv la sân dacă, în afară de sân, nu mai primeşte alimente lichide sau solide cu excepţia unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente.

 www.salvaticopiii.ro

 

 

https://www.senat.ro/Legis%5CPDF%5C2011%5C11L588FG.pdf

 

Regulile Nestlé privind promovarea formulelor de lapte

Cea mai buna hrana pentru bebelusul tau este laptele matern, un adevar asupra caruia Henri Nestlé a insistat inca de la infiintarea companiei Nestlé, in 1867. In tot acest timp, compania Nestlé a servit intru totul interesele mamelor de pretutindeni, datorita unui set de reguli bine structurate, concepute in primul rand dupa dorintele si sugestiile clientilor nostri. Astfel, compania Nestlé :

 • incurajeaza si sprijina alimentatia exclusiv naturala, considerata ca fiind cea mai buna alegere in ceea ce priveste hrana nou-nascutilor si sugarilor in primele luni de viata
 • avertizeaza mamele asupra consecintelor folosirii incorecte sau neadecvate a formulelor de lapte pentru sugari
 • considera ca exista o piata reala pentru formulele de lapte pentru sugari, atunci cand alaptarea la san are nevoie de o alternativa sigura sau cel putin potrivita, atat pentru mama cat si pentru sugar
 • considera ca parintii au dreptul sa decida cum isi hranesc copiii, in urma unei informari adecvate si obiective
 • sprijina efortul Guvernului de implementare a legislatiei nationale si europene in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii laptelui

 

In completare, compania Nestlé:

 • NU face reclama la formulele de lapte de inceput, catre public
 • NU permite personalului responsabil de marketing sa aiba contact direct cu mamele, exceptand cazurile care au in vedere plangerile din partea consumatorilor
 • NU foloseste imagini cu bebelusi pe etichetele ambalajelor formulelor de lapte pentru inceput
 • NU distribuie mostre gratuite de formule de lapte de inceput mamelor
 • NU ofera avantaje materiale sau financiare personalului medical pentru impulsionarea vanzarilor de formule de lapte de inceput
 • NU permite afisajul de materiale educationale, legate de folosirea formulelor de lapte de inceput pentru sugari, in spitale si clinici
 • NU doneaza formule de lapte de inceput care urmeaza a fi folosite in alimentatia nou-nascutilor sanatosi, cu exceptia cazurilor sociale (daca reglementarile guvernamentale in vigoare permit sa se dea curs unei cereri medicale specifice precum decesul mamei la nastere)

 

Mai mult decat atat, compania Nestlé va lua masuri disciplinare impotriva oricarui angajat Nestlé care incalca deliberat aceasta politica! Compania Nestlé invita oficialitatile guvernamentale, personalul medical sau consumatorii sa atraga atentia asupra oricaror practici de marketing privind formulele de lapte de inceput considerate a fi  nepotrivite angajamentelor sus-mentionate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS*) recomanda ca femeile gravide si cele care tocmai au devenit mame sa fie informate despre avantajele si superioritatea alaptarii. Ele trebuie sa stie ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru nou-nascut si, de asemenea, cea mai buna cale de a-l proteja de boli. Mamele trebuie invatate cum sa se pregateasca pentru alaptare si cum sa intretina lactatia alimentatia bine echilibrata avand un rol deosebit atat in perioada sarcinii cat si dupa nastere.Datorita efectului negativ asupra lactatiei, trebuie evitata introducerea fara rost a alimentatiei partiale la biberon sau a altor bauturi sau mancaruri. De asemenea, mamele trebuie avertizate asupra dificultatilor de a reveni asupra deciziei de a nu alapta. * Vezi Codul international de comercializare a substituentilor laptelui matern adoptat de Adunarea Mondiala a Sanatatii. Rezolutia AMS 34.22, mai 1981

Nestle Romania respecta prevederile Codului international de marketing referitor la substitutele de lapte matern adoptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

http://www.nestle.ro/brands/produse%20pentru%20sugari/regulinestle

Putem continua lista cu Milupa, Nutricia, Aptamil, Humana, Topfer…….

 

Niciun comentariu Adauga un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata.

Poti folosi aceste etichete HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>