Boli comune si alaptarea

21 sept. 2014
Mihaela Drilea
niciun comentariu

Raceala, gripa, toxiinfectia alimetara si alaptarea

Viroza respiratorie reprezinta o boala infectioasa virala a caii respiratorii superioare ce afecteaza indeosebi zona nazala. Ea mai este cunoscuta si sub denumirea de rinofaringita, viroza acuta (rinita acuta, guturai), sau mai simplu, raceala. Simptomele care apar pot include tuse, dureri la nivelul gatului, secretii nazale (rinoree) si senzatia de stranut. Uneori este prezenta si febra, care in mod obisnuit dispare in decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua sa persiste pana la trei saptamani. Dintre cele peste 200 de virusuri cunoscute ce pot determina aparitia racelii, rinovirusurile sunt cel mai des intalnite.

In general, infectiile tractului respirator superior sunt impartite in functie de zona afectata. Viroza respiratorie afecteaza in primul rand nasul, gatul (faringita) si sinusurile (sinuzita). Ocazional, poate aparea si o conjunctivita la unul dintre ochi sau chiar ambii ochi. Simptomele sunt in cea mai mare parte declansate mai degraba de raspunsul autoimun al organismului la infectie, decat de distrugerea propriu-zisa a virusurilor asupra tesuturilor. Principala modalitate de preventie consta in spalarea mainilor. Exista posibilitatea ca raceala sa evolueze uneori catre o pneumonie de orgine virala sau bacteriana (pneumonie secundara). Viroza respiratorie este cea mai frecventa boala care cauzeaza infectie la oameni. Nu exista remediu pentru ea, dar simptomele pot fi tratate.

Gripa este o viroza respiratorie cu fenomene de afectare generala, cu aparitie sporadica, epidemica sau chiar pandemica. Exista trei tipuri principale de gripa: tipul A, cel mai patogen, implicat in pandemii, tipul B ce da imbolnavirile locale si tipul C, cel mai slab patogen. Calea de transmitere este aerogena: contact direct, prin picaturile lui Pflűge.

Continuarea alaptarii ii asigura copilului protectie, in cel mai probabil caz copilul nu se va imbolnavi (deoarece primeste anticorpii pe care mama ii dezvolta, prin laptele matern), in cel mai putin probabil caz copilul alaptat poate sa dezvolte boala, dar va avea o manifestare foarte usoara. Mama se poate trata, doar ca din cauza antihistaminicelor/pseudoefedrinei ce sunt continute in medicamentele utilizate pentru raceala/gripa lactatia poate fi diminuata temporar.

Toxiinfectia alimentara este o infectie foarte des intalnita, ce se manifesta prin varsaturi si/sau diaree, frison/febra, stare generala proasta ca in gripa. Apare datorita unor bacterii (salmonella enteritidis, shigellele, campylobacter, clostridium perfringens, yersinia listeria monocytogenes) sau toxine (enterotoxina unui stafilococ aureus) din mancare care nu este foarte igienic preparata (panaritiu la mana bucatarului) sau pregatita inadecvat. Boala dureaza in medie 2-3 zile, timp in care mama continua sa alapteze, dar cu o deosebita atentie la igiena mainilor, deoarece bacteriile nu ajung decat foarte rar in laptele matern si chiar daca ajung cantitatile sunt nesemnificative. Chiar daca este nevoie de medicatie, aceasta nu impune intreruperea alaptarii.

Niciun comentariu Adauga un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata.

Poti folosi aceste etichete HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>