Alaptatul pana la cel putin 2 ani

02 sept. 2014
Mihaela Drilea
un comentariu

Mihaela Drilea: “Cred cu tarie ca vom reusi impreuna sa ajutam mamele sa alapteze cat mai mult si tot pe sprijinul vostru ma bazez cand va rog sa cereti pareri autorizate! Certificarea pe care o avem toate cele din lista de mai jos am obtinut-o dupa multe, multe ore de practica si foarte multa teorie in: anatomie, endocrinologie, biochimie, nutritie, imunologie, patologie, farmacologie, toxicologie, pshihologie, sociologie, antropologie, parametrii de crestere si curbe de dezvoltare, etica, tehnica si sanatate publica. Suntem singurele care avem dreptul sa folosim titulatura de IBCLC!”

alaptare1

CONSULTANTI IN ALAPTARE SI LACTATIE CERTIFICATI INTERNATIONAL:

Mihaela Drilea – BRASOV – 0728556418 si 0758386157

drilea.mihaela@yahoo.com consultatia in Brasov la domiciliu 120 RON si in maternitatea Eva 80 RON

BUCURESTI: Ramona Serban Codresi, Loredana Gafu, Sorana Muresan, Mihaela Nita, Tatiana Serban, Ecaterina Popescu, Ilinca Tranulis-Tudose, Claudia Bider Heim

CLUJ: Marta Tunde Muresan, Teodora Catinas, Ioana Maguran, Dorina Coroi,

TIMISOARA: Teodora Vicol Caragea, Georgeta Musat,

Alaptarea este un act natural, care trebuie insa (re)invatat in secolul nostru! Dr. Grantly Dick-Read spunea: “Nou-nascutul are nevoie de 3 lucruri: caldura bratelor mamei, hrana si siguranta data de prezenta mamei, iar toate cele 3 nevoi sunt satisfacute prin alaptare.”

ADEVARURI SI CREDINTE FALSE

“NU ALAPTEZ, PENTRU CA NU AM AVUT LAPTE.” – FALS !!!

Toate mamele pot alapta daca au informatii corecte si daca sunt sprijinite de catre familie, comunitate si personalul medical. Primele doua saptamani de lactatie sunt cruciale pentru succesul alaptarii. Initierea alaptarii trebuie sa se faca corect in orice fel de conditii, pentru ca alaptarea este un drept fundamental al femeii. Nou-nascutul trebuie pus pe pieptul mamei,piele pe piele imediat dupa nastere, cand copilul este inca activ avand un reflex puternic de supt. Caldura corpului mamei ii asigura conforul termic, iar hormonii care se produc in corpul mamei la atingerea copilului (prolactina si oxitocina) se produc intr-o concentratie atat de mare ca nicioadata mai tarziu si ajuta la expulzia placentei si la o lactatie suficienta si de durata.

Dupa un timp, daca nu este deranjat, incepe sa se “catere” (engleza: crawling) spre san, atras fiind de mirosul lichidului amniotic al areolei mamare, miros pe care il recunoaste din viata intrauterina. Acum va suge cel mai correct, nestingherit de o posibla confuzie intre mamelon sau tetina de la biberonul cu lapte praf si nu va avea dificulatati de supt mai tarziu.

 

alaptare2

“PLANGE BEBELUSUL. INSEAMNA CA LAPTELE MEU NU E SUFICIENT.” – FALS !!!

După 2 ore de la naştere copilul este somnoros, greu de trezit. Perioada durează 2 – 4 ore la unii copii chiar mai mult (24 ore), depinde cat de lunga sau traumatizanta a fost nasterea. Dacă nu se trezeşte → colostru trebuie muls si administrat bebelusului la trezire cu linguriţa, seringa sau cana.

alaptare3

Urmează perioada de “reactivitate” ( Brazelton), când copilul se trezeşte şi vrea să sugă frecvent, la 1– 1 ½ ore (mai ales a doua zi după naştere). Chiar dacă mama are lapte (colostru) puţin, acesta este de ajuns pentru nou-născut, dacă acesta suge frecvent (8-12 ori pe zi).

Primele supturi pot fi fără succes , dar nou-născutul în prima zi are rezerve energetice din viaţa intrauterina, deci nu are nevoie de glucoza sau lapte praf. Plânsul frecvent după primele 24 de ore , mai ales în cursul serii este normal şi mama trebuie să ştie că nou născutul trebuie să fie pus la sân des şi nu necesită suplimentare cu lapte praf. Copilul va beneficia de efectele miraculoase ale colostrului (imunologice, stimularea peristaltismului, digestiei şi funcţiei intestinale)

 

alaptare4

“TREBUIE SA-TI PREGATESTI SFARCURILE DIN TIMPUL SARCINII.” – FALS !!!

Mameloanele NU trebuie pregătite din timpul sarcinii pentru a nu se răni la supt. Cercetările au arătat că nu este nevoie de o pregătire prealabilă a mameloanelor ci doar de evitarea spălării cu săpun.

“SUPTUL LA SAN DOARE SI PROVOACA RAGADE.” – FALS !!!

Mama NU trebuie să se aştepte la durere în mamelon în timpul suptului. Dacă suptul doare mamelonul va fi rănit. Suptul nu trebuie să doară! Ragadele NU se produc pentru că copilul este lăsat pre mult timp la săn. Dacă este ataşat corect la sân poate sta la sân cât timp doreste. Întreruperea suptului înainte ca nounascutul sa dea drumul sânului fără să ne întroducem degetul in guriţa lui poate cauza răni!

alaptare5

“CANTITAEA DE LAPTE SE POATE SIMTI DUPA PLENITUDINEA SANULUI” – FALS !!!

Nu se poate stabili cantitatea de lapte după senzaţia “cât” de plini sunt sânii. După 3 săptămâni de la naştere sânul revine aproape la dimensiunea dinainte de naştere, lactaţia se stabilizează trece “umflarea” sau angorjarea sânului din primele săptămâni, sânul va produce atâta lapte cât are nevoie copilul. Pentru ca cantitatea de lapte este egala cu cerinta nounascutului. Adica cu cat il punem mai des la san, cu atat corpul nostru va produce mai mult lapte, ca sa acopere cerintele bebelusului.

“LAPTELE MEU ESTE PREA SLAB, SAU NU ESTE BUN.” – FALS !!!

Fiecare mama are lapte adecvat copilului ei! Nu există lapte slab. Laptele matur este mai subţire, alb-albastru faţă de primul lapte (colostru – care are culoare portocaliu galbuie) dar are toate substanţele nutritive necesare pentru copil!

“SANII SUNT GOI DUPA ALAPTARE.NU MAI AM LAPTE SUFICIENT” – FALS !!!

Producţia de lapte este un proces continuu şi întotdeauna mai vine lapte pe canale. Oricum deobicei copilul nu suge decat 40-60% din laptele disponibil.

“AM MAI PUTIN LAPTE SEARA. TREBUIE SA SUPLIMENTEZ CU LAPTE PRAF.” – FALS !!!

Este normal ca spre seară copilul să nu se liniştească la sân (suge, apoi după puţin timp iar vrea, fără să poată adormi). Producţia de lapte continuă normal, agitaţia copilului nu este legată de producţia “insuficientă” de lapte. Mama trebuie să ştie de posibilitatea apariţiei acestei perioade, să aibă răbdare, să alăpteze relaxată. Suptul în exces face parte din stimularea normală a lactaţiei.

 

alaptare6

“TREBUIE SA BEAU MULTE LICHIDE CA SA FAC LAPTE.” – FALS !!!

Mama trebuie să bea atâta lichide cât îi este sete. Dacă nu bea lichide laptele nu scade, ci ea va urina mai puţin şi mai concentrat.

“TREBUIE SA MANANC MULT CA SA AM LAPTE.” – FALS !!!

Mama trebuie să mânănce dieta ei obijnuită (un pic hipercalorică ca în timpul sarcinii) şi echilibrată, nu în cantităţi exagerate! Subnutriţia mamei afectează prima dată corpul ei cu mult înainte de a-i afecta laptele.

“NU AM VOIE SA CONSUM ANUMITE ALIMENTE CARE PROVOACA COLICI COPILULUI.” – FALS !!!

Mama poate consuma orice fel de aliment în cantitate moderată, dar trebuie să observe care aliment în consum repetat produce discomfort copilului şi pe aceastea să-l evite. Mamele cu antecedente de alergie trebuie să evite alimentele alergizante ( ouă, nuci, peşte, căpşuni).

“COPILUL ARE NEVOIE DE APA, ATUNCI CAND ESTE PREA CALD.” – FALS !!!

Laptele de mamă este atât o băutură cât şi un aliment. Copilul poate să sugă mai frecvent pentru a-si stinge setea (suge primul lapte care iese din sân, cel apos si suge puţin dar des).

“COPILUL VA DEVENI UN RASFATAT DACA IL IAU IN BRATE SI IL ALAPTEZ CAND PLANGE.” – FALS !!!

Bebeluşii au nevoi fizice şi emoţionale vor să se simtă în siguranţâ şi iubiţi. Este normal să necesite contactul strâns şi mângăierea. După Jelliffe copilul este un “fât extrauterin” până la 9 luni fiind total dependent de mama sa. În societăţile unde in mod normal, tradiţional mama îşi poartă în permanenţă copilul cu ea, copiii nu plâng! Copiii nu stiu sa santajeze prin plans pana la 7-8 luni, ci au nevoi fizice.

“DACA AM SANI PLATI SAU MICI NU AM LAPTE.” – FALS !!!

Mărimea sânului nu este legată de funcţia lor de a furniza lapte la cerere. Si sânii mici pot produce mult lapte.

alaptare7

“AM GEMENI SAU TRIPLETI. NU ALAPTEZ PTR CA NU AM SUFICIENT LAPTE PENTRU TOTI.” – FALS!!!

Este greu intr-adevăr …..solicitant, si poate obositor pentru mami….dar lapte va fi suficient in mod sigur, trebuie doar sa-i punem pe bebelusi la sân ori de câte ori doresc ei. La inceput o sa reusiti asta pe rand cu fiecare copilas in parte, iar ulterior dupa ceva “antrenament”o sa reusiti asta si concomitent cu amandoi. Trebuie droar sa va gasiti o pozitie confortabila cu ajutorul unor perne de alaptat.

alaptare8

“NU MAI ALAPTEZ PENTRU CA AM FACUT RAGADE SI MA DOR FOARTE TARE SFARCURILE.” – FALS !!!

Orice rana din pusul incorect la san se vindeca. Exista creme naturale din plante, comprese cu aloe vera care ajuta la vindecarea ranilor. O expunere a sanilor cat mai mult la aer ajuta si ea la o vindecare mai rapida. Un ajutor in acest caz o constituie o pompa de muls, ca sa nu se opreasca lactatia prin nestimulare. Pompatul sau mulsul manual sau electric ajuta la hranirea in continuare a copilasului cu lapte matern. La noi la magazine gasiti toate variantele natural 100% ptr problemele lactatiei.

http://www.bbmic.ro/cosmetice_postnatale.php

“SUNT DISPERATA! NU MAI AM LAPTE. AM MULS / POMPAT DOAR 10 ML DINTR-UN SAN.” – FALS !!!

Daca vei pune copilul la sanul din care tocmai te-ai muls, vei vedea ca copilul va produce din nou lactatia. Suptul copilului este incomparabil mai eficient decat o pompare electrica sau mulsul manual.

alaptare9

“DUPA CE MANANCA, SANII TREBUIE GOLITI CU POMPA SAU MULSI.” – FALS !!!

Sânii nu trebuie goliti după ce mănâncă bebe…..decât dacă simtiti disconfort, durere in profunzime, zone tari, sau tensiune… Lactatia se stabilizeaza si veți produce atât lapte cât ii va trebui copilului, deci cu cât goliti mai des sânii după alaptare cu atât mai mult lapte veți produce si ajungeti la hiperlactatie!

“DUPA 6 LUNI LAPTELE MEU NU MAI E BUN SAU NUTRITIV.ASA MI-A SPUS MEDICUL.” – FALS !!!

Medicii sau pediatric ignoranti care afirma asa ceva trebuie neaparat schimbati! NU exista lapte matern care sa nu fie bun! Culoare sau consistenta laptelui matern nu este un factor esential sau hotarator in a afirma ca laptele nu ar mai fi bun. Academia Americană de Pediatrie susține ca laptele matern este principala sursa de nutrienti pt copil pana la vârsta de UN an si sprijină alaptarea pana la DOI ani si peste. Se poate alapta exclusiv pana la aproximativ 1 an, daca copilul nu arata interes fata de alte alimente. Dupa aproximativ 1 an bebe va avea nevoie si de alimentatie complementara in paralel cu alaptatul. Sistemul imunitar al bebelusului poate fi considerat aproape de maturitate doar după varsta de 2ani!

alaptare10

“COPILUL MEU NU VREA SA SE DIVERSIFICE LA 6 LUNI. NU MAI ALAPTEZ CA SA MANANCE MANCARE.” – FALS !!!

Diversificarea alimentatiei începe de regula după 6 luni DACA bebe este interest de altfel de mancare decat laptele matern. Pana la 6 luni stomacul bebelusului nu este pregatit ptr a digera altceva decat lapte matern, de aceea diversificarea incepea pe vremea bunicilor noastre doar dupa 1 an. Deci se poate alapta exclusiv pana la aproximativ 1 an, daca copilul nu arata interes fata de alte alimente. Dupa aproximativ 1 an bebe va avea nevoie si de alimentatie complementara in paralel cu alaptatul. Sistemul imunitar al bebelusului poate fi considerat aproape de maturitate doar după varsta de 2ani! Semne ca puteti incepe diversificarea sunt: i-au iesit primii dintisori, poate sa stea singur in fundulet, duce la gura obiecte pe care le apuca între degetul mare si cel aratator !

“INTARC COPILUL PENTRU CA LAPTELE DUPA 1 AN NU MAI E NUTRITIV” – FALS !!!

Bebelusul alaptat la cerere de la naștere pana peste 1an se va întarca singur de cele mai multe ori între 18-24 luni! Este o prostie sa fiti indrumate sa intarcati copilul pentru ca cineva afirma ca laptele nu ar mai fi nutritiv dupa o anumita perioada de timp. De obicei cei care afirma aberatii de genul acesta au interes fei sa va vanda lapte praf sau borcanase cu mancare de copilasi.

Alaptatul in sarcina…..un subiect tabu care a devenit acum controversat, eu sper in viitor sa devină normalitate :)))) dacă nu sunt contraindicatii medicale reale :) gen contractii, sangerari, col deschis, risc de naștere prematura. A alapta atunci cand ești însărcinată nu este ușor mai ales cu toate schimbările hormonale provocate de sarcina…..scade lactatia, apare o sensibilitate crescută a sanilor, începe producția de colostru ( fapt minunat pt copil deoarece are cei mai mulți anticorpi) …….dar cu ajutor si cu încredere veți depăși toate neplacerile acestea si o sa puteți alapta pana in ziua in care veți naste

“ALAPTATUL IN TANDEM = IMPOSIBIL ” – FALS !!!

O femeie produce in mod normal lapte care ar fi suficient pentru 2 copii, iar dacă realizam ca alaptatul este un mecanism mamar, adică este reglat prin control autocrin……totul funcționează pe baza legii “cerere si oferta”. Nu o sa suferiti de angorjarea sanilor, deoarece copilul cel mare o sa fie cea mai buna “pompa” din lume. Nici de furia laptelui nu o sa suferiti, si nici de celelalte probleme care pot apărea in alaptat gen obstructii de canal….mastite……De câte ori simtiti disconfort puneti copilul cel mare sa suga ca sa mai goleasca sanul tare. Puteți alapta copiii:gen fiecare cu sanul lui sau sa aveți grija ca întâi sa mănânce cel mic.

alaptare11

Sursa: http://www.bbmic.ro/blog/alaptatul-pana-la-cel-putin-2-ani/

Un comentariu Adauga un comentariu

  1. loredana spune:

    Dar ce parere aveti despre impactul alaptarii asupra mamei? Sunt multe opinii contra alaptarii pentru ca mamei i se „iau” toate vitaminele, calciul. Sunt intemeiate aceste afirmatii? Mie de exemplu de cand alaptez, fetita mea are10 luni, nu imi mai creste parul. Este alaptatul de vina? Ma gandeam sa mi alaptez comoara pana la un an.multumesc

Adauga un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata.

Poti folosi aceste etichete HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>